Så fixar du ett lyckat kalas

Kalas är roligt både för stora och små. För att skapa ett riktigt lyckat kalas krävs det god planering vad gäller dekorationer, mat och lekar. Med roliga detaljer, exempelvis en sockervaddsmaskin eller en annorlunda aktivitet, sätter du guldkant på festen. Här hittar du de bästa tipsen.

Att anordna kalas kan vara stressigt och tidskrävande, oavsett om det gäller barnkalas eller fest för vuxna. Nyckeln till ett lyckat kalas är framförhållning och planering. Det behöver inte kosta skjortan att fixa ett kul kalas. Det gäller dock att planera in sådant som gör tillställningen unik.

Bjud gästerna på något oväntat

Gäster på kalas uppskattar ofta roliga överraskningar. Det behöver inte var särskilt komplicerat eller dyrt att lyckas med detta. Du som värd kan exempelvis hyra en sockervaddsmaskin hos Bergamunken. En sockervaddsmaskin passar bra på alla typer av kalas, inklusive barnkalas, bröllop, dop, valborg, studentfest, födelsedagsfest, fördrink, företagsevent, midsommarfirande och liknande. Du kan hyra maskinen för kalas i Stockholm, Göteborg, Malmö, Skåne och övriga Sverige. Sockervadd är en festlig detalj som både stora och små älskar. Maskinen ger sockervadd i regnbågens alla färger. De allra flesta gillar socker i form av sötsaker och därför är dessertbordet ofta en favoritplats på kalaset. Sockervadd har god söt smak, men innehåller faktiskt bara cirka 2 bitar socker vilket är betydligt mindre än många andra sötsaker.

Servera mat & dryck som kan förberedas i förväg

Gör dig själv en tjänst och förbered så mycket som möjligt av maten i förväg. Att som värd stå i köket och laga mat under kalaset är sällan särskilt kul. Det är betydligt roligare att vara ute och mingla med gästerna. Det finns massor med goda recept på plockmat och snacks som du kan fixa iordning innan festen, exempelvis:

  • Parmesanchips med löjrom och citronkräm
  • Teriyakibiff i sallad
  • Kanapé med prosciutto, melon och minimozzarella
  • Ostbricka
  • Chips och nötter

När det gäller dryck så behöver det heller inte vara särskilt komplicerat, men däremot är det viktigt att tänka på presentationen. Servera drycken i festliga glas och gärna med dekorationer. Sugrör och cocktailpinnar kan förvandla en vanlig läsk till något betydligt festligare. Varför inte toppa drinken med sockervadd? Vuxna gäster kan serveras en Pink Candy Royal till fördrink, det vill säga en rosa champagne toppad med sockervadd. Barnen kan få en liknande drink, men byt ut det mousserande vinet mot hallonsoda, saft eller lemonad. Sockervadden förvandlar drinken till en riktig festupplevelse!

Planera lekar & aktiviteter

Lekar och aktiviteter är ett måste på kalaset. Anpassa gärna lekarna efter festens tema eller årstiden. På sommaren är det kul att vara utomhus om vädret tillåter. Kubb, brännboll, quiz och skattjakt är klassiska utomhusaktiviteter som passar både stora och små. Om kalaset är inomhus kan det vara en bra idé att arrangera lekar med dans och musik, till exempel en danstävling, musikquiz eller dansstopp. Maffia, charader och viskleken är några andra roliga kalaslekar som aldrig är fel. Se till att planera lekarna i förväg så att du har all rekvisita som behövs. Planera gärna fler lekar än vad du tror att ni kommer ha tid för. Då har du en back-up om det behövs.

Lycka till med festen!