Platsen för Sturekatten Konditori, på riddargatan, 1940-tal

Slutet av en epok: Sturekattens uppgång & fall

I mars 2021 begärde Sturekatten, ett svenskt konditori beläget på Riddargatan 4 på Östermalm i Stockholm, om konkurs. Detta kom som en chock för många, eftersom verksamheten hade funnits sedan 1924 och ansågs vara en grundpelare på Stockholms matscen. Butiken var känd för sitt breda utbud av bakverk och husmanskost samt sin charmiga atmosfär som en gång ansågs vara ett hem långt hemifrån.

Konditoriet har varit en institution i Stockholm i nästan 100 år, men det var inte immunt mot ekonomisk motgång och pandemi. Kunderna sörjer förlusten av denna älskade institution som stängde sina dörrar för gott 2021. För många är Sturekatten det sista av de riktigt genuina konditorierna i Stockholm. Att just denna retropärla försvinner när cafekedjorna utökar gör det kanske extra sorgligt för de inbitna konditoristerna.

Vad blir det av Sturekattens fastighet nu när verksamheten är borta? Det kan bara tiden utvisa. Men en sak är säker: slutet på en era har kommit för Stockholms matscen. Tack Sturekatten för alla minnen. Vi kommer att sakna er innerligt. Men först ska vi prata lite minnen.

När öppnade Sturekatten? Hur länge var den i drift?

Sturekatten öppnade 1924 (några år innan en annan konditorikatt, Vetekatten). Konditoriet hann bli 97 år gammalt. Inte så illa!

Hur var stämningen på Sturekatten?

Atmosfären var mysig och charmig. Det var en personlig miljö som en gång varit ett privat hem. Anna Skog och hennes syster Hildegard flyttade in i den lokal de var i fram till 2021 först 1941. En stor del av de möbler som fanns på Sturekatten var en gång systrarnas. Möblerna såldes på auktion efter konkursen.

Vilken typ av mat serverade de?

Sturekatten serverade ett brett utbud av bakverk, men också enklare husmanskost som klassiska köttbullar med mos. Detta gjorde cafeet populärt både bland Stockholmare och turister.

Vi höjer en lite porslinskopp upp till en skål, hej då Sturekatten! Vi håller hårt i minnena.