I Småland är den första torsdagen i mars en speciell dag. Varför? Jo, därför att det är då smålänningarna firar ”Fössta tossdan i mass”, oftast med ”massipantååta”. Men vad är det här och vart kommer det ifrån?
”Fössta tossdan i mass” är en dag då smålänningarna äter tårta. Traditionen är ganska ny, den startade först 2010. Dagen är numera också känd som Smålands inofficiella nationaldag. Officiellt finns det ingen nationaldag i Småland, men denna inofficiella helgdag firas med entusiasm av både locals och turister.
Men varför den konstiga stavningen?
Jo, det finns några skäl. Det hela började med två syskon som tyckte det var roligt att r-ljudet försvann i vissa ord på deras dialekt. Och de insåg att ”första torsdagen i mars” är en mening där hela 3 r-ljud försvinner, efter att ha hört sin faster säga just det.
Att fira detta med marsipantårta är ju självklart, det är gott och där finns två till r-ljud som försvinnner! Kort och gott är det ett hyllande av Småländskans härliga dialektljud.
Vad har tårtan för betydelse?
Men det finns fler orsaker till att detta har blivit populärt! Det är också ett tillfälle att njuta av lite lokal stolthet och att njuta av allt som Småland har att erbjuda. Småland har också många fina konditorier där man kan äta just tårta. Många exil-smålänningar saknar just sina konditorier när de flyttar. Enligt många är småländska konditorier något alldeles extra, något som inte finns i övriga Sverige.
Om du någonsin befinner dig i denna del av Sverige under den första veckan i mars, se till att fira med en bit ”massipantååta”! Denna läckra tradition är ett sätt att njuta av lite lokal stolthet och smaka på det bästa som Småland har att erbjuda. Så se till att markera ”fössta tossdan i mass” i kalendern!
Vad är några av dina favoritsaker med Småland? Har du någonsin provat ”massipantåta”? Vad tyckte du om det? Berätta om det för oss!
Bild: WikiMedia